משפחת הקטניות אליה שייך החומוס עשירה בחלבון, סיבים תזונתיים ומינרלים כגון: ברזל, סידן ואשלגן, ויטמינים מקבוצה B ופלבנואידים נוגדי חמצון. בנוסף, הקטניות דלות בשומן ובקלוריות, וכך זכו בהמלצה גורפת של ארגוני בריאות בכל העולם על שילובן בתפריט באופן קבוע לילדים ומבוגרים, וכמובן עבור צמחונים וטבעונים המעוניינים במקור צמחי עשיר בחלבון.
בגרגירי החומוס עצמם יש מעט מאוד שומן, והוא מהווה שילוב מנצח בין חלבון לשפע סיבים תזונתיים – שני רכיבים המשרים תחושת שובע לאורך זמן. תכונות אלה הופכות אותו למזון מושלם עבור המבקשים לשמור על המשקל, זאת בניגוד לממרחי החומוס התעשייתיים שאכן רחוקים מלהיות דיאטטיים, ומרביתם מכילים לא פחות מ- 25% שומן.
את החומוס האמיתי מכינים מ-70% גרגירי חומוס, 30% טחינה עם תוספת קטנה של לימון, שום ומלח. אכילה של ממרח חומוס מהווה מקור לחלבון מלא מאחר וזהו שילוב של הגרגירים יחד עם טחינה (זרעי שומשום) וכך הוא מכיל את כלל החומצות האמינו החיוניות. מומלץ להוסיף פיתה מקמח מלא ולאכול לבריאות.